Viteza

viteza_400

50 km / h - pentru toate categoriile si subcategoriile de vehicule . Pe anumite sectoare de drum din interiorul localitatilor , se poate stabili , pentru autoturisme si limite de viteza superioara , dar nu mai mult de 80 km / h . Pe anumite sectoare de drum din localitati tinand seama de imprejurari si de intensitatea circulatiei , se poate stabili si limite de viteza inferioara , dar nu mai putin de 30 km / h .

 

VITEZELE MAXIME ADMISE IN AFARA LOCALITATILOR
a) 130 km/h pe autostrazi , 100km/h pe drumurile expres sau nationale europene (E) si 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri , pentru autovehiculele din categoria A si B.
b) 110 km/h pe autostrazi , 90 km/h pe drumurile expres sau nationale europene (E) si 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri , pentru autovehiculele din categoriile C , CE , D si DE si subcategoriile D1 si D1E .
c) 90 km/h pe autostrazi ,80 km/h pe drumurile expres sau nationale europene (E) si 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri , pentru autovehiculele din subcategoriile A1 , B1 , C1 si C1E .
d) 45km/h ,pentru tractoare si ciclomotoare.

 

Conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca30 km/h in localitati sau 50 km/h in afara localitatilor , in urmatoarele situatii :
a) la trecerea prin intersectiile cu circulatie nedirijata;
b) in curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau in care vizibilitatea este mai mica de 50 m;
c) la trecerea pe langa grupuri organizate , coloane militare sau cortegii , indiferent daca acestea se afla in mers sau stationeaza pe partea carosabila a drumurilor cu o singura banda de circulatie pe sens;
d) la trecerea pe langa animale care sunt conduse pe partea carosabila sau pe acostament;
e) cand partea carosabila este acoperita cu polei , gheata , zapada batatorita , mazga sau piatra cubica umeda;
f) pe drumuri cu denivelari , semnalizate ca atare;
g) in zona de actiune a indicatorului de avertizare “Copiii” in intervalul orar 7.00-22.00 , precum si a indicatorului “Accident”;
h) la trecerile pentru pietoni nesemaforizate , semnalizate prin indicatoare si marcaje , cand drumul public are cel mult o banda pe sens , iar pietonii aflati pe trotuar , in imediata apropiere a partii carosabile , intentioneaza sa se angajeze in traversare;
i) la schimbarea directiei de mers prin viraje;
j) cand vizibilitatea este sub 100 m in conditii de ceata , ploi torentiale , ninsori abundente.

 

Viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele care tracteaza remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mica decat viteza admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul tragator . Viteza maxima admisa pentru autovehiculele cu mase si/sau gabarite depasite ori care transporta produse periculoase este de 40 km/h in localitati , iar in afara localitatilor de 70 km/h . Viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele ai caror conducatori au mai putin de un an practica de conducere sau pentru persoanele care efectueaza pregatirea practica in vederea obtinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse .