Exista o categorie de firme care au echipament si pentru tractari utilaje. De la utilajele agricole, pana la cele industriale, toate au nevoie de astfel de servicii indiferent de greutatea sau volumul lor. Fie ca vorbim despre transportul unui utilaj avariat sau al unuia nou, o platforma de tractare special pentru astfel de greutate este cea mai potrivita.
Cum imi pot transporta utilajul?
Fie ca vorbim de un agricultor caruia i-a ramas tractorul blocat in mijlocul compului sau de un macaragiu caruia i s-a blocat utilajul in mijlocul unui santier, o firma specializata in tractari utilaje ar trebuie sa fie singura careia sa-i fie permis sa se ocupe de transportul unor astfel de automobile. Este mai mult decat evident ca tractarea unor astfel de utilaje cu ajutorul unui cablu de tractare sau a echipamentului asemanator nu ar trebui facuta nici macar de o firma specializata, riscurile fiind destul de mari.
Platformele de tractare sunt utilizate in cazul utilajelor mai mult pentru transportul acestora pe o distanta foarte mare. Fie ca vorbim despre mutarea unor utilaje sau despre transportul lor dintr-o tara in alta, acestea nu pot fi conduse decat de oameni care stiu cum sa le manuiasca. Deci, cea mai sigura metoda de a transporta un utilaj este cu ajutorul unei platforme.
Cand vine vorba despre defeciuni pe care aceste utilaje le pot avea in timpul utilizarii lor, oamenii isi asuma anumite riscuri din dorinta de a evita costul unei tractari si posibil si costurile unui service: in loc sa rezolve problema apeland la o echipa specializata, multi prefera sa incerce repararea defectiunilor la locul incidentului (cand vine vorba de avarierea in camp sau in alta zona necirculata). Doar in momentul in care soferii contata ca nu pot repara defeciunile si utilajul nu se poate deplasa singur in conditii de siguranta apeleaza la o firma de tractari utilaje.
Daca tractarea clasica a unei masini mici poate reprezenta un pericol pentru ceilalti participanti la trafic si poate bloca buna circulatie, haideti sa ne imaginam calvarul prin care ar fi nevoiti soferii sa treaca daca din senin s-a trezi in spatele unui tractor sau unei macarale cu avariile pornite care circula cu 20 km/h. Si, pe langa o posibila formare a unei coloane, ce se intampla daca din cauza unei gropi sau a unei curbe periculoase utilajul se dezechilibreaza? Cam cate masini ar putea strivi o macara in cadere? Si tocmai pentru ca nu ne dorim sa punem in pericol pe nimeni, tractarea utilajelor nu ar trebui sa fie o optiune. Ele trebuiesc fie deplasate cu ajutorul unei platforme, fie urcate intr-un TIR si transportate de catre acesta la un service sau la destinatie.
Transportul utilajelor, noi sau avariate, se face pe drumuri cat mai drepte, pe centuri si pe drumuri de mare viteza doar cu ajutorul unei platfeorme pe care utilajul sa fie extrem de bine stabilizat sau cu ajutorul unui TIR. Nu ne putem asuma riscul de a pune in pericol niciun participant la trafic si nici riscul de a produce daune si mai mari utilajului care pot genera costuri mult mai mari decat cele solicitate de o firma de tractari.