Tractarea unei masini avariate

Tractarea unei masini avariate

2_09Sunt multe lucruri ce trebuie luate in considerare atunci cand tractezi masina.Trebuie sa stii greutatea, daca franele functioneaza corespunzator, daca franele sunt capabile sa ajute ambele masini fara sa afecteze pasagerii etc.

Remorcarea unui automobil defect este o operatiune legala. in cazul in care nu puteti beneficia de un autovehicul pus la dispozitie de un atelier auto de depanari si tractari, va trebui sa recurgeti la ajutorul unui posesor de autoturism binevoitor care, poate, nu-i specializat pentru a efectua aceasta operatiune. De aceea, este necesar ca fiecare conducator auto sa cunoasca regulile de baza ale remorcarii, care sa permita deplasarea in siguranta.

Masina defecta ce se remorcheaza trebuie sa aiba la volan un sofer, cu permis de conducere valabil pentru categoria din care face parte autovehiculul respectiv, sa-i functioneze mecanismul de directie si dispozitivele de semnalizare si, eventual, franele.

Pornirea de pe loc se face usor, schimband treptat vitezele, pentru a nu brusca si a nu rupe cablul de tractare.

Potrivit legii, trebuie folosita o bara de remorcare, care sa aiba cel mult 5 metri. O sufa flexibila de 3-5 metri este permisa în cazul autoturismelor, daca sistemele de franare si de directie sunt functionale.

 

Masina tractata trebuie sa foloseasca aceleasi semnale luminoase ca si masina care tracteaza. Atunci cand sistemul de iluminare si semnalizare nu functioneaza, e interzisa remorcarea pe timpul noptii sau în conditii de vizibilitate scazuta. De asemenea, pe timpul zilei, remorcarea e permisa numai dupa aplicarea pe spatele masinii tractate a inscriptionarii “Fara semnalizare“ si a indicatorului “Alte pericole“.

n timpul tractarii, soferul aflat la volanul masinii care tracteaza nu va depasi viteza de 25 km/ora si va tine seama de toate semnalele de comunicare stabilite cu partenerul tractat (efectuate cu claxonul, cu luminile sau cu mâinile), iar soferul care se afla la volanul masiniii tractate va debloca directia cu cheia de contact si va aprinde semnalizarea de avarie. Daca bateria de acumulatori a masinii defecte nu este in functiune pentru a asigura functionarea claxonului si a luminilor de semnalizare, se interzice tractarea pe timp de noapte sau in conditii de vizibilitate redusa.

De asemenea trebuie luata in considerare si metoda detractare folosita, alegand cea mai buna varianta. Fiecare metoda are beneficiile si partile sale mai putin bune. Unele snt mai sigure dar mai scumpe, altele pot face rau masinii, etc.