Tractarea

1_03Tractarea este procesul prin care obiectele sunt conectate unele cu celelalte, astfel incat atunci cand este tractat unul dintre ele sa se miste si celelalte. Sursa de tractare, primul obiect de care sunt legate celelalte este de obicei un camion sau un alt vehicul motorizat, dar si navele maritime precm si tractoarele, animalele si oamenii pot realiza trectarea. Cuplarea obiectelor se poate face cu ajutorul unui lant, sfoara, teava, platforma integrata sau orice alt mijloc prin care se pot tine obiectele tractate unite in timpul miscarii.

De cele mai multe ori tractarea se foloseste pentru vehicule avariate sau dezmembrate cu ajutorului unui camion de tractare. Oricum, orice fel de obiect secundar inclusiv un operator de transport de marfa cuplat la vehicule utilitare poate fi un element de tractare. Multe tari sau industrii au standarde pentru operatorii de transport, modul de iluminare si de cuplare pentru camioane si autoturisme, pentru a asigura siguranta si interoperabilitatea echipamentului de tractare.

Cele mai multe remorci se incadreaza in una din urmatoarele trei categorii: dispoziteve de remorcare, purtatoare de marfa in spatele unui camion sau masina.

Cele mai multe remorci se incadreaza in una din cele trei categorii:

Remorcile mici care se ataseaza la autoturisme si camioane mici (SUV-uri microbuze, etc)

Remorci mici inchise sunt complet acoperite pe cele patru laturi si au un acoperis. Aceste tipuri de remorci sunt in general utilizate pentru transportul de animale deoarece acestea protejeaza continutul de intemperii. Oamenii inchiriaza acest tip de remorci pentru transportul cutiilor, mobilei si altor materiale. Remorcile cu barca sunt de obicei folosite pentru tractarea barcilor.  Aceste tipuri de remorci sunt proiectate pentru o incarcare usoara si sunt proiectate in functie de tipul de barci pe care le pot tracta. Acestea sunt remorci deschise care sunt in special create pentru a misca barci si tocmai pentru aceasta ele se incadreaza intro categorie aparte.

Vehiculele de agrement sunt vehicule utilitare care sunt adesea echipate cu facilitati care au legatura cu mediul. In timp ce unele sunt autopropulsate (camioane) multe sunt concepute sub forma de remorci care se ataseaza la vehiculul principal cu ajutorul unui carlig de remorcare.

Aceste carlige apar pe partea din spate a multor masini , remorci si vehicule de agrement, dar vehiculele de agrement sunt de obicei folosite pentru excursii in campinguri sau excursii rutiere. In UK vehiculele de agrement sunt cunoscute drept rulote.

Mai sunt si remorci concepute pentru a fi tractate de un camion mare cu 18 roti si cu o configuratie tractor-remorca.