Semnalele luminoase si importanta lor

Semnalele luminoase si importanta lor

1.SEMNALELE LUMINOASE PENTRU DIRIJAREA CIRCULATIEI VEHICULELOR

legislatie
Semnificatia semnalelor luminoase pentru dirijarea circulatiei vehiculelor este valabila pe intreaga latime a partii carosabile deschise circulatiei conducatorilor carora li se adreseaza. Pe drumurile cu doua sau mai multe benzi pe sens , pentru directii diferite , delimitate prin marcaje longitudinale , semafoarele se pot instala deasupra uneia sau unora dintre benzi , caz in care semnificatia semnalelor luminoase se limiteaza la banda sau benzile astfel semnalizate . Semnalele rosu , galben si verde pot fi in forma de sageti de aceeasi culoare , pe fond negru . In acest caz interdictia sau permisiunea de trecere impusa de semnalul luminos este limitata la directia sau directiile indicate prin aceste sageti . Aceleasi semnificatii o au si sagetile aplicate pe panourile aditionale ce insotesc , la partea inferioara , semafoarele . Sageata pentru mersul inainte are varful in sus .

 

legislatie
Semnalul verde - Permite trecerea
Cand semaforul este insotit de una sau mai multe lampi care emit lumina intermitenta de culoare verde sub forma unor sageti pe fond negru catre dreapta acestea permit trecerea numai pe directia indicata , oricare ar fi in acel moment semnalul in functiune al semaforului . In acest caz conducatorii vehiculelor sunt obligati sa acorde prioritate de trecere participantilor la trafic cu care se intersecteaza si circula conform semnificatiei culorii semaforului care li se adreseaza .

 

legislatie
Semnalul rosu - Interzice trecerea
La semnalul rosu vehiculele trebuie oprite inaintea marcajului pentru oprire sau , dupa caz , pentru trecerea pietonilor , iar in lipsa acestuia , in dreptul semaforului . Daca semaforul este instalat deasupra ori de cealalta parte a intersectiei , in lipsa marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor , vehiculul trebuie oprit inainte de marginea partii carosabile a drumului ce urmeaza a fi intersectat .

 

Atunci cand SEMNALUL ROSU FUNCTIONEAZA CONCOMITENT CU CEL GALBEN , acesta anunta aparitia semnalului verde .Cand SEMNALUL GALBEN APARE DUPA SEMNALUL VERDE conducatorul vehiculului nu trebuie sa treaca inaintea marcajului pentru oprire

 

OBSERVATIE : In situatia in care conducatorul vehiculului se afla atat de aproape de intersectie , incat nu ar mai putea sa mai opreasca in conditii de siguranta , acesta isi va continua deplasarea cu atentie .

 

SEMNALUL GALBEN INTERMITENT - permite trecerea , cu respectarea semnalizarii rutiere si a regulilor de circulatie aplicabile in acel loc.
2.DISPOZITIVE LUMINOASE PENTRU DIRIJAREA CIRCULATIEI PE BENZI REVERSIBILE
BANDA REVERSIBILA – subdiviziunea longitudinala a partii carosabile , situata langa axul drumului , destinata circulatiei autovehiculelor intr-un sens sau altul , in functie de intensitatea traficului . Cand deasupra benzilor , delimitate prin marcaje longitudinale , sunt instalate dispozitive care emit semnale rosii si verzi , acestea sunt destinate semnalizarii benzilor de circulatie reversibila.

 

legislatie
SEMNALUL ROSU – Avand forma a doua bare inclinate si incrucisate ; interzice accesul vehiculelor pe banda deasupra careia se gaseste ;
legislatie
SEMNALUL VERDE – avand forma unei sageti cu varful in jos ; permite intrarea vehiculelor si circulatia pe acea banda .