O remorca auto este un vehicul fara tractiune care este de obicei remorcat de un vehicul cu tractiune. O remorca este utilizata pentru transportul marfurilor sau a materialelor. Vom intalni urmotorii termeni aprobati prin Legea 49 din 08.03.2006: remorca – vehicul fara motor pentru a fi tractat de un autovehicul; remorca usoara – remorca a carei masa maxima totala nu depaseste 750 kg si semiremorca- remorca a carei masa totala este preluata de catre un autovehicul.
Remorcile sunt impartite pe mai multe categorii in functie de destinatia utilizarii si de tipul incarcarii. Asadar vom intalni remorci pentru transportul marfurilor, al animalelor vii, al ambarcatiunilor, al motocicletelor, transportul altor autoturisme, etc. Exista remorci pentru uz personal fiind atasat unui vehicul care permite tractiunea prin intermediul unui carlig. Dar, de asemenea, sunt remorci si pentru transport sau cargo facand parte din remorci grele purtand denumirea de camion semi-remorca.
Remorca auto oferta pret
Remorcile acoperite si remorcile de motocicleta pot fi tractate prin intermediul camioanelor sau masinilor cu cabina, care, de regula, nu necesita un anumit permis in afara de permisul de conducere auto. Pot, insa, sa mai fie remorci deschise, mult mai mici si accesibile pentru orice automobil cum ar fi cele dispuse pe un singur ax de roti actionand ca o extensie a masinii. In final, mai sunt remorci precum cele de transport sau remorca de calatorie (sau rulota) care vin intr-o singura sau in multiple axe variate. Intalnim, de asemenea, si remorci care sunt adaugate autobuzelor, special pentru transportarea bagajelor. Mai exista remorci specializate, cum ar fi cele care ofera posibilitatea sa impinga masina de care se agata, utilizate pentru a il alimenta. O categorie mai specializata este cea personalizata: construita pentru a organiza bucatarii intregi si alte echipamente utilizate de catre furnizorii de carnaval, sau remorci pentru barci de tractiune.
Inainte de a pleca la drum cu o remorca agatata de autovehicul (masina mica, camion, etc) este bine de stiut cateva lucruri care sa confere un drum in siguranta, fara probleme. In cazul in care masina nu este dotata cu gambet, se poate achizitiona dupa modelul masinii si sa fie omologat, pentru a nu incalca legislatia. In general nu se cere permis anume pentru remorci decat daca acestea sunt peste 3 tone, in acest caz se vor cere permis de conducere tip C pentru camion si tip E pentru remorca. Altfel, sub 3 tone este acceptat doar permisul de conducere obligatoriu tip B. Este bine de retinut, totusi, ca remorca trebuie sa prezinte un sistem de franare care sa functioneze corect o data ce incarcarea trece peste 750 kg, sistem de lumini corect functionale: semnalizare pe stanga si pe dreapta, stop frana, pozitie care sa lumineze si placuta cu numarul, lumina ceata pe dreapta si lumina marsalier pe stanga. De asemenea, remorca trebuie sa fie ea insasi, in primul rand, echilibrata pentru a nu crea probleme. Axul rotilor trebuie pozitionat pe centrul remorcii, iar rotile sa fie echilibrate, asemenea masinii. Distanta cea mai importanta de care se tine cont foarte mult este distanta de la gambet la axul rotilor. Incarcatura trebuie pozitionata echilibrat in remorca pentru ca daca este pozitionata, spre exemplu in partea inferioara a remorcii exista posibilitatea sa se duca inspre sol si sa ridice si masina sau daca este pozitionata in partea superioara, sa creeze un V intre masina si remorca.