Obligatiile si interdictiile conducatorilor de autovehicule in trafic

Obligatiile si interdictiile conducatorilor de autovehicule in trafic

obligatiile_conducatorilor_de_autovehicul_in_trafic_400

Conducatorul de autovehicul sau tramvai este obligat:

1) Sa aiba asupra sa actul de identitate , permisul de conducere , certificatul de inmatriculare sau de inregistrare si dupa caz , atestatul profesional , precum si celelalte documente prevazute de legislatia in vigoare.
2) Sa circule numai pe sectoarele de drum pe care ii este permis accesul si sa respecte normele referitoare la masele totale maxime autorizate admise de autoritatea competenta pentru autovehiculele conduse.
3) Sa verifice functionarea sistemului de lumini si semnalizare , a instalatiei de climatizare , sa mentina permanent curate parbrizul , luneta si geamurile laterale ale autovehiculului , precum si placutele cu numarul de inmatriculare sau inregistrare ale autovehiculului si remorcii.
4) Sa aiba in autovehicul trusa medicala de prim ajutor , triunghiuri reflectorizante si stingator de incendiu , omologate.
5) Sa transporte politisti la cererea acestora , pentru luarea de masuri legale ce nu sufera amanare si nu pot fi aduse la indeplinire altfel .
6) Sa opreasca imediat autovehiculul la semnalele regulamentare ale politistilor de frontiera aflati in zona de competenta .
7) Sa acorde prioritate pietonilor angajati in traversarea drumurilor publice , pe trecerile marcate sau semnalizate cu indicator . Atunci cand drumul este prevazut cu cel putin doua benzi de circulatie pe sens , conducatorul de vehicul sau tramvai trebuie sa acorde prioritate de trecere pietonilor aflati in traversare pe sensul sau de mers .
8) Sa sesizeze cea mai apropiata unitate de politie imediat ce ia la cunostiinta despre existenta pe drumul public pe care a circulat , a obstacolelor sau surpaturilor de natura a pune in pericol siguranta circulatiei .
9) Sa inmaneze , la cerere , politistului , documentele prevazute la pct.1 ,precum si cele referitoare la bunurile transportate .
10) Sa se prezinte in termen la unitatea de politie care l-a invitat , pentru solutionarea oricarei probleme legate de calitatea sa de conducator de autovehicul sau de detinator de vehicul inmatriculat sau inregistrat .
11) Sa permita controlul starii tehnice a vehiculului , precum si a bunurilor transportate , in conditiile legii .
12) Sa conduca in asa fel incat sa nu stropeasca pe ceilalti participanti la trafic .
13) Sa opreasca motorul si sa semnlizeze autovehiculul imobilizat in pasaje subterane sau tuneluri .
14) Sa ia toate masurile pentru inlaturarea defectiunilor survenite , pe parcursul deplasarii , atunci cand autovehiculul nu mai indeplineste conditiile tehnice , iar daca nu le poate remedia pe loc , sa se deplaseze la cea mai apropiata unitate de depanare , cu o viteza care sa ii asigure evitarea oricarui accident .
15) Sa ajute la scoaterea de pe partea carosabila sau la deplasarea langa bordura sau acostament a autovehiculului ramas in pana sau avariat intr-un accident .
16) Sa dea intaietate la alimentarea cu combustibil , autovehiculelor cu regim de circulatie prioritara .
17) Sa se prezinte la verificarea medicala sau psihologica la propunerea politiei , ori periodic ,potrivit legii .
18) Sa aplice pe parbrizul si pe luneta autovehiculului semnul distinctiv stabilit pentru conducatorii de autovehicule incepatori , daca are o vechime in conducere sub 1 an.


Se interzice conducatorului de autovehicul sau tramvai :

1) Sa conduca autovehiculul sau tramvaiul dupa ce a consumat bauturi alcoolice , produse sau substante stupefiante ori medicamente cu efecte similare acestora , precum si in cazul in care este bolnav ranit sau intr-o stare avansata de oboseala , de natura a pune in pericol siguranta circulatiei .
2) Sa transporte in autovehicul sau tramvai mai multe persoane decat numarul de locuri stabilite in certificatul de inmatriculare sau inregistrare .
3) Sa transporte persoane in stare de ebrietate pe motocicleta sau in cabina ori in caroseria autovehiculului destinat transportului de marfuri .
4) Sa transporte persoane in caroseria autobasculantei , pe autocisterna , pe platforma , deasupra incarcaturii , pe partile laterale ale caroseriei , sau persoane care stau in picioare in caroseria autocamionului , pe scari si in remorca , cu exceptia celei special amenajate pentru transportul persoanelor .
5) Sa transporte copii in varsta de pana la 12 ani pe scaunul din fata al autovehicului , chiar daca sunt tinuti in brate de persoane majore .
6) Sa transporte in si pe autoturism obiecte a caror lungime sau latime depasesc , impreuna cu incarcatura , dimensiunile acestuia .
7) Sa deschida usile autovehiculului sau tramvaiului in timpul mersului , sa porneasca de pe loc cu usile deschise .
8) Sa aiba in timpul mersului preocupari de natura a-i distrage in mod periculos atentia ori sa foloseasca instalatii de sonorizare la un nivel de zgomot care ar afecta deplasarea in siguranta , a lui si a celorlalti participanti la trafic .
9) Sa intre pe drumurile modernizate cu autovehiculul care are pe roti sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabila ori din care cad sau se scurg produse , substante sau materiale ce pot pune in pericol siguranta circulatiei .
10) Sa aplice pe parbriz , luneta sau geamurile laterale , afise reclame publicitare sau inscrisuri de natura a conferi libera trecere , acces sau prioritate in circulatia pe drumurile publice , cu exceptia autovehiculelor apartinand medicilor avizati de Ministerul Sanatatii si Familiei si a celor destinate transportului copiilor si persoanelor cu handicap , care vor avea aplicate in coltul din stanga jos al parbrizului semnul distinctiv stabilit de acest minister .
11) Sa aiba aplicate folii sau accesorii pe parbrize , luneta ori geamurile laterale ce restrang sau estompeaza vizibilitatea in timpul mersului , atat din interior , cat si din exterior , ori sa impiedice sau sa diminueze eficacitatea dispozitivelor de iluminare si semnalizare luminoasa ori citirea numarului de inmatriculare .
12) Sa lase liber in timpul mersului volanul , ghidonul sau maneta de comanda .
13) Sa foloseasca in mod abuziv mijloacele de avertizare sonora .
14) Sa circule cu autovehiculul cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone pe drumurile acoperite cu zapada , gheata sau polei , fara a avea montate pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate , in perioadele si pe drumurile stabilite prin ordin al ministrului lucrarilor publice ,transportului si locuintei .
15) Sa circule avand montate pe autovehicul anvelope cu alte dimensuini sau caracteristici decat cele prevazute in certificatul de inmatriculare ori care prezinta taieturi sau rupturi ale cordului sau sunt uzate peste limita admisa .
16) Sa foloseasca un autovehicul care emana noxe peste limita legala admisa ori al carui zgomot in mers sau stationare depaseste pragul fonic prevazut de lege .
17) Sa circule cu autovehiculul avand placutele cu numerele de inmatriculare deteriorate ori neconforme cu standardul .
18) Sa savarseasca acte sau gesturi obscene , sa profereze injurii , sa adreseze expresii jignitoare sau vulgare , sa ameninte cu acte de violenta pe ceilalti participanti la trafic de natura sa provoace indignarea ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora .
19) Sa circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 zile de la data producerii avariei .
20) Sa foloseasca telefonul mobil atunci cand se afla in timpul mersului , cu exceptia celui prevazut cu dispozitiv de tip “maini libere”.
21) Conducatorii autovehiculelor cu regim prioritar precum si cei din transportul public de persoane sunt exceptati de la purtarea centurii de siguranta .
22) Conducatorii de autoturisme pe timpul efectuarii manevrei de mers inapoi sunt scutiti de la portul centurii de siguranta .
23) Femeile in stare vizibila de graviditate sunt scutite de la portul centurii de siguranta .
24) Conducatorii de autoturisme care circula in regim de taxi sunt scutit de la portul centurii de siguranta .
25) Instructorii auto in timpul orelor de pregatire a cursantilor sunt scutiti de la portul centurii de siguranta .
26) Conducatorilor de autovehicule , precum si persoanelor care ocupa scaunul din fata sa tina in brate animale in timpul deplasarii pe drumurile publice .


Remorcarea autovehiculelor ramase in pana se face :


1) Cu o bara metalica de cel mult 4 metri
2) Cu o legatura flexibila omologata in lungime de 3-5 metri cu conditia ca mecanismul de directie si sistemul de franare sa nu fie defecte .

In cazul ramanerii in pana a autovehiculelor ori remorcilor , conducatorii acestora sunt obligati sa le scoata imediat in afara partii carosabile , sau daca nu este posibil , sa le deplaseze langa bordura sau langa acostament.Cele cu defectiuni la sistemul de iluminare si semnalizare luminoasa nu pot fi conduse sau remorcate pe timpul noptii fara sa aibe in functiune obligatoriu pe partea stanga , in fata o lumina de intalnire si in spate partea dreapta una de pozitie.Daca autovehiculele ori remorcile imobilizate pe partea carosabila nu pot fi deplasate , conducatorii acestora sunt obligati sa puna in functiune luminile de avarie si sa instaleze triunghiul de presemnalizare.Acesteaa se instaleaza in spatele vehiculului si pe aceasi banda , la o distanta de cel putin 30 m de acesta , astfel incat sa poata fi vazut de conducatorii care se apropie.Se interzice folosirea triunghiului de presemnalizare sau luminilor de avarie in mod nejustificat sau pentru a simula o ramanere in pana in locurile unde oprirea ori stationarea sunt interzise.