Remorca cu osie lunga

Remorca cu osie lunga

1_15Uneori anumite remorci au un volan pentra ca grinda sa se poata roti usor fata de sasiu. Rotirea fata de sasiu determina inscrierea mia usoara in viraje. Volanul este necesar in special atunci cand se face tractarea pe drumuri avariate sau forestiere.

Actionarea acestui volan se face de catre insotitor care sta pe scaunul din spate a remorcii in functie de incarcaturile transportate exista marimi diferite de asemenea remorci; in tabelul urmator sunt indicate datele tehnice a trei remorci cu o singura osie cu incarcatura utila de 6, 8, si 10 tone.

Legatura dintre autocamion si remorca se face prin frecarea produsa de materialul remorcat si remorca.In plus remorca este prevazuta si cu un sistem de cuplare intre remorca si autocamionul tractor, alcatuit dintr-o teava sau un profil laminat numit inimia, ce poate fi deplasta intr-un orificiu si fixat la lungimea necesara. La capatul acestei tevi sau profil se gaseste un ochi de cuplare care este agatat de cârligul de remorca al autocamionului.

Pentru transportul materialelor lungi prevazute cu doua osii si opt roti si cu dispozitiv pentru inscrierea mai usoara in viraje a autotrenului se folosette 2R15.

Aceasta remorca este folosita pentru transportul bustenilor grei si lungi pe drumuri de padure cu curbe de raze mici. Remorca este tractata de autotractorul MAZ 501.

Dispozitivul de manevrare al rotilor consta din doua cabluri asezate in cruce.

Cele doua cabluri care au rolul sa  dirijeze rotile remorcii sunt legate pe o parte  de o traversa rigida fixata la spatele autotractorului, iar pe de alta parte de traversa  remorcii. Cablurile sunt prevazute cu intinzatoare sau derulatoare  care permite sa tina cablurile intotdeauna intinse.

Cu ajutorul acestui dispozitiv remorca urmeaza rotile autotractorului in bune conditii, astfel incât incarcatura cu bustenii de 12 m lungime se poate face pe drumuri cu raze de curbe de 15 m

Pe autocamion si pe remorca sunt montate doua suporturi rotative ca in figura de mai jos. Aceste suporturi sun compuse din traversa 1 cu placa de sprijin pe pivotul central, doi stâlpi , cablul  de fixare in pozitie verticala. intinzatorii  permit fixarea cablului  de fixare a stâlpilor in pozitie verticala. intinzatorii  permit fixarea cablului .

 Stâlpii  sunt montati intre traverse cu ajutorul unor buloane in jurul carora pot sa pivoteze. Pe partea superioara a traversei sunt sudati pieptenii  cu dinti ascutiti, in care se infig bustenii incarcati, impiedcându-se astfel deplasarea lor longitudinala.

In partea de jos se afla un cablu fixat pe buloane de siguranta. In partea de deasupra a stalpilor sunt doua gauri in care se monteaza lanturi de siguranta, pentru cazul in care se defecteaza cablul.